Podstawy przemysłu spożywczego
Uczeń:
1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych. Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) odczytuje schematy techniczne maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
2) rozróżnia maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych,
3) określa zastosowanie linii produkcyjnych stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
4) stosuje instrukcje obsługi oraz dokumentację techniczną maszyn używanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
5) użytkuje maszyny, urządzenia i środki transportu stosowane w zakładzie produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy,
6) powadzi bieżącą konserwację maszyn, urządzeń i środków transportu stosowanych w zakładzie produkcji wyrobów cukierniczych,
Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) stosuje sprzęt i aparaturę kontrolnopomiarową w magazynach,
2) rozpoznaje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
3) stosuje procedury przyjmowania dostaw surowców i półproduktów cukierniczych,
4) ocenia organoleptycznie jakość surowców i półproduktów cukierniczych,
5) wykonuje prace związane z obsługą urządzeń magazynowych,
6) wykonuje czynności związane z magazynowaniem wyrobów cukierniczych,
7) sporządza dokumenty magazynowe stosowane w magazynach surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) charakteryzuje rodzaje półproduktów i wyrobów cukierniczych,
2) charakteryzuje metody wytwarzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
3) planuje proces technologiczny produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
4) korzysta z dokumentacji technologicznej do ustalenia zapotrzebowania na surowce, materiały pomocnicze i dodatki do produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
5) wykonuje czynności związane ze sporządzaniem półproduktów,
6) wykonuje czynności związane z produkcją wyrobów cukierniczych nietrwałych, np. produkuje ciastka, ciasta, babki, keksy, torty, mazurki, serniki,
7) sporządza wyroby cukiernicze trwałe i lody,
8) wdraża do produkcji nowe rodzaje wyrobów cukierniczych, wyrobów dietetycznych, regionalnych, 9) planuje proces produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
10) stosuje zasady oceny organoleptycznej w poszczególnych fazach procesu produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
11) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie procesu produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych. Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) wykonuje projekty dekoracji wyrobów cukierniczych, 2) określa przydatność surowców i półproduktów stosowanych do dekoracji wyrobów cukierniczych,
3) dobiera urządzenia i drobny sprzęt do dekorowania wyrobów cukierniczych,
4) wykonuje dekoracje wyrobów cukierniczych,
5) dobiera sposoby konfekcjonowania wyrobów cukierniczych,
6) wykonuje prace związane z konfekcjonowaniem i dystrybucją wyrobów cukierniczych,
7) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności podczas dekorowania, konfekcjonowania i dystrybucji.