Lista zawodów w Technikach i Branżowych Szkołach I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
wykonuje prace pomocnicze związanych z obsługą gości,
wykonuje czynności porządkowe wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie,
wykonuje czynności pomocnicze w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Kwalifikacja:
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
zobacz opiszwiń opis
Utrzymywanie czystości i porządku w części pobytowej obiektu świadczącego usługi hotelarskie
Uczeń:
1) charakteryzuje obiekty noclegowe,
2) identyfikuje rodzaje usług hotelarskich,
3) rozróżnia stanowiska pracy poszczególnych służb hotelowych w zakresie obsługi gościa,
4) wykonuje prace pomocnicze z zakresu prac służby pięter,
5) wykonuje czynności dotyczące korzystania z usług pralni hotelowej,
6) charakteryzuje część pobytową obiektu świadczącego usługi hotelarskie,
7) analizuje procedury prac porządkowych jednostki mieszkalnej podczas pobytu gościa i po jego wyjeździe,
8) dobiera sprzęt, narzędzia i środki czystości do utrzymania porządku w jednostce mieszkalnej,
9) wykonuje prace porządkowe w jednostce mieszkalnej zgodnie z procedurą.
Utrzymywanie czystości i porządku w części ogólnodostępnej obiektu świadczącego usługi hotelarskie
Uczeń:
1) charakteryzuje część ogólnodostępną obiektu świadczącego usługi hotelarskie,
2) wykonuje prace porządkowe związane z utrzymaniem czystości i porządku w części ogólnodostępnej obiektu świadczącego usługi hotelarskie,
3) wykonuje prace pomocnicze z zakresu obowiązków służby parterowej,
4) wykonuje prace pomocnicze związane z utrzymaniem czystości i porządku w części rekreacyjnej wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Wykonywanie prac pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie
Uczeń:
1) określa zakres prac porządkowych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie,
2) wykonuje prace porządkowe w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie,
3) wykonuje prace pomocnicze w zakresie naprawy i konserwacji sprzętu rekreacyjnego.
Wykonywanie prac związanych z pielęgnacją roślin i terenów zielonych należących do obiektu świadczącego usługi hotelarskie
Uczeń:
1) charakteryzuje metody, sprzęt i środki do pielęgnacji roślin,
2) wykonuje czynności związane z pielęgnacją roślin,
3) charakteryzuje prace, sprzęt, narzędzia i środki do pielęgnacji terenów zielonych,
4) wykonuje prace związane z pielęgnacją terenów zielonych.
Przykładowe miejsca pracy:
hotele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe i sanatoria; promy, koleje, komunikacja lotnicza.
Przykładowe przedmioty szkolne:
podstawy hotelarstwa, organizacja pracy w hotelarstwie, podstawy gastronomii.
Przeciwskazania:
słaba budowa ciała i niska wydolność fizyczna, wada wzroku, niepoddająca się korekcji szkłami,
zaburzenie widzenia barw,
znaczny niedosłuch,
ograniczenia sprawności ruchowej kończyn,
zaburzenia równowagi,
omdlenia,
zawroty głowy,
choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, nerwowego, krążenia, moczowego,
alergie i choroby skóry rąk,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
cukrzyca,
reumatyzm,
zaburzenia zmysłu smaku, węchu i dotyku,
zaburzenia psychiczne,
uzależnienia.
Zawody w zasięgu ręki:
Brak wspólnej kwalifikacji z innym zawodem.