SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
zobacz opiszwiń opis
Podstawy przemysłu spożywczego
Uczeń:
1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
Magazynowanie i przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych
Uczeń:
1) magazynuje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze: rozdziela surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze w zależności od charakterystyki ich przechowywania, monitoruje warunki magazynowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
2) wykonuje czynności związane z przygotowywaniem surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
3) użytkuje maszyny i urządzenia stosowane do przygotowywania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
4) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie magazynowania i przygotowywania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych.
Prowadzenie operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych
Uczeń:
1) rozróżnia operacje i procesy jednostkowe w produkcji wyrobów spożywczych,
2) dobiera parametry technologiczne operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych,
3) posługuje się dokumentacją techniczną i technologiczną dotyczącą produkcji wyrobów spożywczych,
4) wykonuje czynności związane z prowadzeniem operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych,
5) przeprowadza ocenę półproduktów i wyrobów gotowych w poszczególnych fazach procesu technologicznego,
6) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie prowadzenia operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych.
Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych
Uczeń:
1) dobiera maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych,
2) posługuje się dokumentacją techniczną maszyn i urządzeń dotyczącą produkcji wyrobów spożywczych,
3) użytkuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych,
4) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych.
Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do dystrybucji
Uczeń:
1) określa warunki magazynowania wyrobów gotowych,
2) wykonuje czynności związane z magazynowaniem wyrobów gotowych,
3) użytkuje środki transportu wewnętrznego,
4) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie magazynowania i przygotowywania do dystrybucji wyrobów gotowych.
SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
zobacz opiszwiń opis
1. Podstawy przemysłu spożywczego
Uczeń:
1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
2. Organizowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Uczeń:
1) dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do produkcji wyrobów mleczarskich,
2) posługuje się dokumentacją technicznotechnologiczną stosowaną w produkcji wyrobów mleczarskich,
3) charakteryzuje operacje i procesy jednostkowe w produkcji wyrobów mleczarskich,
4) stosuje metody utrwalania w produkcji wyrobów mleczarskich,
5) dobiera parametry stosowane podczas operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów mleczarskich,
6) wykorzystuje środki transportu wewnętrznego w zakładach przetwórstwa mleczarskiego,
7) planuje zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych w przemyśle mleczarskim.
3. Produkcja wyrobów mleczarskich
Uczeń:
1) określa właściwości towaroznawcze mleka surowego,
2) charakteryzuje etapy technologiczne produkcji mleka spożywczego i śmietanki,
3) charakteryzuje technologię produkcji fermentowanych produktów mlecznych,
4) charakteryzuje stosowane procesy technologiczne produkcji masła i wyrobów masłopodobnych,
5) charakteryzuje technologię produkcji lodów i deserów lodowych,
6) charakteryzuje technologię produkcji serów podpuszczkowych,
7) charakteryzuje etapy produkcji serów kwasowych, kwasowo-podpuszczkowych oraz topionych,
8) charakteryzuje stosowane technologie produkcji koncentratów mlecznych,
9) charakteryzuje zagospodarowanie ubocznych produktów mleczarskich do celów spożywczych,
10) określa wydajność produkcji wyrobów mleczarskich.
4. Nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Uczeń:
1) ocenia zagrożenia bezpieczeństwa żywności w procesach produkcji wyrobów mleczarskich,
2) monitoruje przebieg produkcji wyrobów mleczarskich zakresie zgodności z systemami zarządzania jakością,
3) podejmuje działania korygujące w przypadku stwierdzenia niezgodności w procesie produkcji wyrobów mleczarskich,
4) pobiera do badań próbki surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich,
5) wykonuje ocenę organoleptyczną surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich,
6) dobiera sprzęt, odczynniki i urządzenia laboratoryjne do badania jakości surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich,
7) wykonuje badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich,
8) interpretuje wyniki oceny organoleptycznej i badań fizykochemicznych surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich,
9) stosuje przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich,
10) prowadzi dokumentację technicznotechnologiczną w zakładach przetwórstwa mleczarskiego