Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe - wyszukiwarka zawodów

Wyszukaj zawód

KKZ - Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe

Cukiernik

Cukiernik posiada wiedzę i umiejętności w zakresie obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych, sporządzania półproduktów cukierniczych, sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych oraz dekorowania wyrobów cukierniczych, pakowania ich i przechowywania. Ponadto posiada wiedzę z zakresu przedsiębiorczości, formalno-prawnych aspektów zakładania własnej działalności gospodarczej oraz zna podstawowe pojęcia gospodarki rynkowej. Podczas nauki uczeń zaznajamia się z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodzie oraz zapoznaje się ze słownictwem fachowym w języku obcym. Kurs kończy się zaliczeniem części teoretycznej i praktycznej.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowyw zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Kwalifikacja:
  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy przemysłu spożywczego
    Uczeń:
    1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
    2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
    3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
    4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
    5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
    6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
    7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
    8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
    9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
    10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych. Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) odczytuje schematy techniczne maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
    2) rozróżnia maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych,
    3) określa zastosowanie linii produkcyjnych stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
    4) stosuje instrukcje obsługi oraz dokumentację techniczną maszyn używanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
    5) użytkuje maszyny, urządzenia i środki transportu stosowane w zakładzie produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy,
    6) powadzi bieżącą konserwację maszyn, urządzeń i środków transportu stosowanych w zakładzie produkcji wyrobów cukierniczych,
    Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) stosuje sprzęt i aparaturę kontrolnopomiarową w magazynach,
    2) rozpoznaje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    3) stosuje procedury przyjmowania dostaw surowców i półproduktów cukierniczych,
    4) ocenia organoleptycznie jakość surowców i półproduktów cukierniczych,
    5) wykonuje prace związane z obsługą urządzeń magazynowych,
    6) wykonuje czynności związane z magazynowaniem wyrobów cukierniczych,
    7) sporządza dokumenty magazynowe stosowane w magazynach surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) charakteryzuje rodzaje półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    2) charakteryzuje metody wytwarzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    3) planuje proces technologiczny produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    4) korzysta z dokumentacji technologicznej do ustalenia zapotrzebowania na surowce, materiały pomocnicze i dodatki do produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    5) wykonuje czynności związane ze sporządzaniem półproduktów,
    6) wykonuje czynności związane z produkcją wyrobów cukierniczych nietrwałych, np. produkuje ciastka, ciasta, babki, keksy, torty, mazurki, serniki,
    7) sporządza wyroby cukiernicze trwałe i lody,
    8) wdraża do produkcji nowe rodzaje wyrobów cukierniczych, wyrobów dietetycznych, regionalnych, 9) planuje proces produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    10) stosuje zasady oceny organoleptycznej w poszczególnych fazach procesu produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych,
    11) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie procesu produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych. Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych Uczeń: 1) wykonuje projekty dekoracji wyrobów cukierniczych, 2) określa przydatność surowców i półproduktów stosowanych do dekoracji wyrobów cukierniczych,
    3) dobiera urządzenia i drobny sprzęt do dekorowania wyrobów cukierniczych,
    4) wykonuje dekoracje wyrobów cukierniczych,
    5) dobiera sposoby konfekcjonowania wyrobów cukierniczych,
    6) wykonuje prace związane z konfekcjonowaniem i dystrybucją wyrobów cukierniczych,
    7) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności podczas dekorowania, konfekcjonowania i dystrybucji.
Przykładowe miejsca pracy:
zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze, wyroby czekoladowe, ciasta, lody, pieczywo cukiernicze,
własny zakład cukierniczy.
Przykładowe przedmioty szkolne:
technika w produkcji cukierniczej,
technologie produkcji cukierniczej,
działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym,
język obcy cukiernictwie.
Przeciwskazania:
niska wydolność fizyczna,
wady wzroku, brak widzenia obuocznego,
zaburzenia widzenia barw,
znaczny niedosłuch,
zaburzenia równowagi,
omdlenia,
zawroty głowy,
choroby układów: mięśniowego, kostnostawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców),
oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze), moczowego i nerek,
alergie, choroby skóry,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
cukrzyca,
uzależnienia,
zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku.
Zawody w zasięgu ręki:
Po uzupełnieniu wykształcenia o kwalifikację TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, zdobędziesz kolejny zawód – Technik technologii żywności
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem