Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Branżowych Szkołach I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Technik agrobiznesu

Organizuje i wykonuje prace związane z produkcją roślinną i zwierzęcą.
Obsługuje pojazdy, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Prowadzi analizę czynników kształtujących wielkość popytu, podaży i poziomu cen artykułów rolno-spożywczych.
Organizuje i wykonuje prace związane z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem.
Zajmuje się dystrybucją produktów rolnych i spożywczych.
Prowadzi dokumentację przedsiębiorstwa agrobiznesu.
Kwalifikacja:
  • ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy rolnictwa
    Uczeń:
    1) rozróżnia czynniki siedliska i zabiegi uprawowe,
    2) rozpoznaje gleby i ocenia ich wartość rolniczą,
    3) przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
    4) posługuje się przyrządami meteorologicznymi,
    5) ocenia wpływ nawozów na glebę i rośliny,
    6) rozpoznaje gatunki roślin i zwierząt,
    7) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych,
    8) wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych,
    9) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T,
    10) wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego,
    11) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa,
    12) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich 13) sporządza biznesplan dla gospodarstwa rolnego,
    14) optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności rolniczej,
    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    Prowadzenie produkcji roślinnej
    Uczeń:
    1) dobiera rośliny do warunków klimatyczno- glebowych i ekonomicznych danego rejonu,
    2) dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego,
    3) planuje nawożenie organiczne i mineralne,
    4) przygotowuje materiał siewny do siewu,
    5) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych,
    6) rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych,
    7) dobiera metody i środki stosowane w ochronie roślin,
    8) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej,
    9) prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą, z zasadą wzajemnej zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym,
    10) stosuje ekologiczne metody uprawy roślin.

    Dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
    Uczeń:
    1) charakteryzuje przepisy prawa dotyczące środków ochrony roślin,
    2) charakteryzuje środki ochrony roślin,
    3) stosuje integrowaną ochronę roślin,
    4) charakteryzuje wpływ środków ochrony roślin na środowisko,
    5) charakteryzuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas sprzedaży i stosowania środków ochrony roślin.

    Prowadzenie produkcji zwierzęcej
    Uczeń:
    1) rozróżnia budowę anatomiczną zwierząt gospodarskich,
    2) określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich,
    3) rozpoznaje gatunki,
    typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich,
    4) określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich,
    5) ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich,
    6) prowadzi gospodarkę paszową w produkcji zwierzęcej,
    7) analizuje wpływ żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne,
    8) dobiera sposoby utrzymania zwierząt gospodarskich,
    9) dobiera technologie chowu zwierząt gospodarskich,
    10) dobiera środki techniczne do prac w produkcji zwierzęcej,
    11) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej,
    12) wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich,
    13) wykonuje prace związane z higieną zwierząt gospodarskich i utrzymaniem pomieszczeń inwentarskich,
    14) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z zasadą wzajemnej zgodności,
    15) rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich,
    16) przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich oraz obrotu nimi,
    17) stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej.

    Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie
    Uczeń:
    1) rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w pojazdach,
    maszynach i urządzeniach rolniczych,
    2) określa sposoby ochrony przed korozją,
    3) rozróżnia środki techniczne stosowane w produkcji rolniczej,
    4) posługuje się dokumentacją techniczną pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
    5) obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej w gospodarstwie,
    6) obsługuje urządzenia wodne i wodociągowe stosowane w gospodarstwie,
    7) dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie,
    8) przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny,
    narzędzia i urządzenia,
    9) wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
    10) eksploatuje środki techniczne wykorzystywane w chemicznej ochronie roślin.

    Organizowanie zbytu zwierząt gospodarskich i produktów rolnych prowadzi rozpoznanie rynku
    Uczeń:
    1) określa mechanizmy rynkowe dotyczące produktów rolnych charakteryzuje segmenty konsumentów produktów rolnych,
    2) planuje przebieg procesu dystrybucji,
    3) przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży,
    4) określa sposoby sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego,
    5) przygotowuje zwierzęta do pokazów i wystaw: identyfikuje cechy zwierząt gospodarskich przydatne podczas pokazów i wystaw określa zakres czynności przygotowujących zwierzęta do pokazów i wystaw, wykonuje czynności przygotowujące zwierzęta do pokazów i wystaw,
    6) przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży,
    7) określa sposoby sprzedaży zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy rolnictwa
    Uczeń:
    1) rozróżnia czynniki siedliska i zabiegi uprawowe,
    2) rozpoznaje gleby i ocenia ich wartość rolniczą,
    3) przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
    4) posługuje się przyrządami meteorologicznymi,
    5) ocenia wpływ nawozów na glebę i rośliny,
    6) rozpoznaje gatunki roślin i zwierząt,
    7) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych,
    8) wykonuje czynności kontrolno- obsługowe ciągników rolniczych,
    9) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T,
    10) wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego,
    11) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa,
    12) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich,
    13) sporządza biznesplan dla gospodarstwa rolnego,
    14) optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności rolniczej,
    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie
    Uczeń:
    1) sporządza dokumenty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej,
    2) dobiera formę organizacyjno-prawną przedsiębiorstwa,
    3) organizuje działalność produkcyjną, logistyczną, handlową i usługową w przedsiębiorstwie,
    4) określa źródła finansowania przedsiębiorstwa działającego w agrobiznesie,
    5) określa potrzeby kadrowe w prowadzonej działalności,
    6) stosuje techniki zarządzania przedsiębiorstwem,
    7) stosuje działania marketingowe w agrobiznesie,
    8) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa,
    9) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich.

    Planowanie przetwórstwa żywności
    Uczeń:
    1) korzysta z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz wyników badań laboratoryjnych żywności,
    2) charakteryzuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze stosowane w procesie przetwórstwa żywności,
    3) określa warunki prowadzenia operacji mechanicznych, termicznych i dyfuzyjnych surowców w procesie przetwarzania żywności,
    4) planuje technologie produkcji wybranych produktów spożywczych,
    5) dobiera metody utrwalania żywności,
    6) sporządza zapotrzebowanie na surowce, opakowania i dodatki do żywności,
    7) dobiera maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie spożywczym,
    8) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
    9) organizuje prace związane z przetwórstwem żywności,
    10) dobiera sposoby zagospodarowania odpadów produkcyjnych,
    11) stosuje przepisy prawa i normy dotyczące przetwórstwa spożywczego,
    12) stosuje systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

    Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie
    Uczeń:
    1) stosuje przepisy prawa podatkowego i rachunkowości,
    2) sporządza dokumenty księgowe zgodnie z obowiązującymi zasadami,
    3) rozróżnia składniki majątku i kapitału przedsiębiorstwa,
    4) przeprowadza inwentaryzację składników majątkowych przedsiębiorstwa,
    5) charakteryzuje składniki majątku trwałego,
    6) ewidencjonuje operacje gospodarcze na kontach,
    7) sporządza sprawozdanie finansowe,
    8) dokonuje klasyfikacji kosztów,
    9) sporządza kalkulacje kosztów działalności gospodarczej w agrobiznesie,
    10) wyjaśnia zasady wynagradzania pracowników oraz sporządzania dokumentacji dotyczącej wynagrodzenia,
    11) sporządza dokumenty dotyczące ubezpieczeń obowiązkowych i dobrowolnych w rolnictwie,
    12) prowadzi uproszczone formy ewidencji księgowej,
    13) korzysta z komputerowych programów finansowo-księgowych.
Przykładowe miejsca pracy:
produkcyjne, usługowe i handlowe przedsiębiorstwa rolnicze,
samodzielna działalność gospodarcza,
praca przy obsłudze ruchu turystycznego na wsi,
praca przy organizacji przetwórstwa spożywczego,
obsługa techniczna na wsi,
sprzedaż produktów rolnych i spożywczych.
Przykładowe przedmioty szkolne:

biologiczne podstawy chowu zwierząt gospodarskich,
maszynoznawstwo ogólne,
planowanie pracy i produkcji w agrobiznesie,
podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo.
Przeciwskazania:
zaburzenia znacznego stopnia narządu wzroku i słuchu,
choroby układu nerwowego i oddechowego,
zaburzenia równowagi,
znaczne ograniczenia sprawności ruchowej kończyn.
Zawody w zasięgu ręki:
Po uzupełnieniu wykształcenia o kwalifikację ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej, zdobędziesz kolejny zawód – technik rolnik.
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem