Kwalifikacje

Wyszukaj kwalifikacje


HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

Podstawy gastronomii

Uczeń:

1) charakteryzuje produkty żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, składu chemicznego i przydatności kulinarnej,

2) rozróżnia surowce, półprodukty i wyroby gotowe stosowane w sporządzaniu potraw i napojów,

3) rozróżnia metody utrwalania żywności,

4) dokonuje oceny towaroznawczej żywności,

5) określa rolę składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka,

6) planuje alternatywne sposoby żywienia,

7) charakteryzuje dania kuchni polskiej i innych regionów świata,

8) planuje jadłospisy (menu) zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,

9) rozróżnia procesy technologiczne stosowane do sporządzania potraw i napojów,

10) charakteryzuje maszyny i urządzenia stosowane podczas sporządzania i przechowywania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,

11) stosuje drobny sprzęt gastronomiczny podczas sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,

12) stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia,

13) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych,

14) stosuje zasady zrównoważonego rozwoju w gastronomii,

15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych w usługach kelnerskich.



Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego

Uczeń:

1) określa warunki przechowywania produktów i półproduktów spożywczych i gotowych wyrobów stosowanych do sporządzania potraw i napojów w części handlowo- usługowej zakładu gastronomicznego,

2) dobiera produkty spożywcze, półprodukty i wyroby gotowe do sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,

3) charakteryzuje potrawy i napoje po recepturach,

4) organizuje stanowisko pracy (mise en place) do sporządzania potraw w części handlowo- usługowej zakładu gastronomicznego,

5) przygotowuje potrawy w części handlowo- usługowej zakładu zgodnie z recepturami i zamówieniem,

6) wykonuje czynności związane z ekspedycją dań,

7) przestrzega procedur i stosuje instrukcje stanowiskowe dotyczące zabezpieczenia jakości i bezpieczeństwa żywności podczas sporządzania i ekspedycji dań.



Obsługiwanie gości

Uczeń:

1) określa predyspozycje psychofizyczne, wymagania i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań zawodowych kelnera,

2) rozróżnia miejsca pracy kelnera,

3) rozróżnia stanowiska pracy i systemy obsługi kelnerskiej,

4) określa wyposażenie części handlowo- usługowej zakładu gastronomicznego i jego przeznaczenie,

5) posługuje się wyposażeniem części handlowo- usługowej zakładu,

6) stosuje karty menu,

7) wykonuje czynności związane z przyjmowaniem gości: przygotowuje salę i stoły zgodnie z zamówieniem,

dba o czystość, porządek i estetykę sali w czasie obsługi gości, serwuje potrawy i napoje zgodnie z zasadami obsługi gości, komunikuje się z gośćmi na każdym etapie obsługi, stosując zwroty grzecznościowe, dokonuje dyskretnej obserwacji sali podczas przyjęcia, reaguje na wszelkie sygnały,

8) nakrywa stół zgodnie z zamówieniem gości,

9) dobiera metody serwowania potraw i napojów,

10) serwuje potrawy: dba o jakość i estetykę serwowanych potraw, serwuje potrawy zgodnie z zasadami, 11) serwuje napoje bezalkoholowe,

12) serwuje napoje alkoholowe: stosuje przepisy prawa i standardy wewnętrzne dotyczące serwowania alkoholi,

krzewi kulturę picia napojów alkoholowych,

13) serwuje dania,

14) ocenia jakość oraz estetykę potraw i napojów w posiłkach,

15) wykonuje czynności związane z realizacją zamówień gości do pokoju hotelowego (room service),

16) serwuje potrawy i napoje bezalkoholowe w obecności gości – serwis specjalny,

17) wykonuje czynności porządkowe po zakończeniu usługi kelnerskiej.



Podstawy miksologii

Uczeń:

1) określa predyspozycje, wymagania i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań barmana,

2) planuje pracę barmana: urządza miejsce pracy barmana, obsługuje urządzenia barmańskie, posługuje się sprzętem barmańskim,

3) rozróżnia składniki napojów mieszanych,

4) planuje sporządzanie napojów mieszanych,

5) sporządza napoje mieszane,

6) planuje i organizuje pracę baru.



Rozliczanie usług kelnerskich

Uczeń:

1) przestrzega zasad rozliczenia się z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich,

2) dokonuje rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych po zakończeniu obsługi gościa,

3) obsługuje elektroniczne urządzenia rejestrujące i kasy kelnerskie,

4) stosuje programy komputerowe wspomagające rozliczanie usług kelnerskich.
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem